Agenda
‘De smalle weg naar het duurzame noorden’.
Lezing Prof. Dr. Zef Hemel Woensdag 3 mei 19.30 uur Immanuelkerk Overwinningsplein 1 Groningen

Revitalisering en herstructurering van stad en land, in het bijzonder Friesland en Groningen zo luidt de leeropdracht van Hemel. Hij neemt ons mee in zijn (deels letterlijke lopende) zoektocht naar de toekomst van beide provincies.
In hun streven naar een duurzame toekomst moeten planologen op zoek naar passende denk- en werkwijzen om steden, dorpen en landschappen te doorgronden. Daarbij kan de discipline van kunstenaars, dichters en historici leren stil te staan bij de betekenis en de geschiedenis van het landschap, maar ook hoe herinnering en vervoering ons het verloren contact met onze omgeving terug kunnen geven. Bestuurslid van De Vrienden Prof. Dr. Piet Pellenbarg stelt hierbij kritische vragen! Lees verder…

Zef Hemel (1957) bezet sinds 2022 de Abe Bonnema leerstoel op de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft. Daarvoor bezette hij tien jaar lang de Wibautleerstoel voor Grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2004 tot 2014 maakte hij deel uit van de directie van de toenmalige Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam. In Rotterdam was hij directeur van de Academie voor Bouwkunst. Als beleidsmedewerker bij de toenmalige Rijksplanologische Dienst schreef hij o.a. de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Hemel studeerde geografie en planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde op de geschiedenis van het landschap van de IJsselmeerpolders (1994), waarvoor hij in 1994 de Prof. Ter Veen Prijs ontving.

Over zijn keus door Noord-Nederland te gaan lopen: “Lopen is voor mij de strategie. Ik wil de lange afstandswandelpaden in het noorden als uitgangspunt nemen. Ik ga lange afstanden lopen met studenten en op die voettochten vraag ik mensen mee. Lopend gesprekken voeren is een hele krachtige manier om gezamenlijk het landschap te leren kennen en te ervaren. Het doel is om het landschap te versterken door meer van dit soort paden te ontwerpen. Ik wil een ander verhaal maken over het noorden dan een verhaal over de Lelylijn, een waterstofeconomie of de Eemshaven.”
In zijn oratie bij de aanvaarding van de Abe Bonnema leerstoel haalde Hemel mensen als Vincent van Gogh, historicus Auke van de Woud en theologe Karen Armstrong aan. Een bijzondere andere kijk op de ontwikkeling van Noord-Nederland?