Agenda
 Plannen spoorzone - [brief 28 mei 2014]

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Groningen

Betreft: plannen spoorzone

 

Groningen, 28 mei 2014

Geachte College,

Via diverse media kregen wij de afgelopen weken informatie over de plannen voor aanpassingen van het hoofdstation en herinrichting van de zuidzijde van het stationsgebied.
Wat ons in dat alles bijzonder aanspreekt is het uitgangspunt om de entreehal van het station beter tot zijn recht te laten komen. Onze stationshal is per slot van rekening een van de mooiste van Europa en het is erg te betreuren dat dat visitekaartje buiten de voetgangersstromen is komen te liggen. De aanleg van een voetgangerstunnel recht achter de hal zal daar naar verwachting grote verbetering in brengen.

Dat brengt ons op een advies aan het bestuur van de Gemeente.
De NS c.s. nemen hun verantwoordelijkheid om aan de zuidzijde de toegankelijkheid van de monumentale hal te verbeteren.
Aan de noordzijde echter is de entree tot de hal door de bouw van het stadsbalkon weggedrukt en fysiek slecht toegankelijk. De looproute er naartoe (en er vandaan) is geheel onduidelijk geworden . Er is wel geopperd om die te verbeteren door de aanleg van markeringen of paden over het stadsbalkon, maar zulk lapwerk zal dat bouwsel alleen maar onlogischer en ridiculer maken.

In onze ogen ligt het nu op de weg van de gemeente de toegankelijkheid tot de hal aan de voorkant te verbeteren door het omhoogstekende stadsbalkon te verwijderen.

Met vriendelijke groet,
Stichting Vrienden van de Stad Groningen

Chris Wessels
secretaris

^top