Agenda
»» Zaterdag 26 mei 2017

Kennismaking met de gemeente Ten Boer

Warme belangstelling van en voor Ten Boer.

Zaterdag 26 mei, het was warm, waren ongeveer 50 mensen, donateurs, aanhang, belangstellenden en natuurlijk de mensen die ons voorlichtten, op excursie naar de gemeente Ten Boer.

Ten BoerOnze belangstelling voor het cultureel erfgoed van de gemeente Ten Boer die per ingang van 1-1-2019 bij de gemeente Groningen gaat behoren werd zeer gewaardeerd.
Vrijwel het gehele programma van de excursie werd verzorgd met hulp van de gemeente.
Waarnemend burgemeester Frank de Vries (voormalig wethouder van de gemeente Groningen) lichtte een aantal zaken over Ten Boer voor- en na de fusie uit. Wat met name bleef hangen uit zijn praatje, was de grote betrokkenheid van de inwoners van Ten Boer bij het gemeente bestuur. Dat moet ook in de nieuwe situatie blijven. Verder werden wij tijdens de rondrit op kosten van Ten Boer in Grandcafé Restaurant Bij De Molen in Ten Post onthaald op thee/koffie met werkelijk uitstekend appelgebak. En later nog een drankje op het gemeentehuis.

Het enthousiasme van de diverse historische verenigingen was zo groot dat wij het voorgestelde programma inkortten of keuzes inlasten. Daarom hieronder een overzicht wat u allemaal had kunnen zien. Helaas was de DAM bus kapot en werd vervangen door wat in mijn beleving een gele GADO bus is. Deze bus was iets langer en dat gaf problemen… De brug bij het Verlaat in Ten Boer kon na 10 minuten worden ‘genomen’ en de brug in Woltersum, nee liever niet.
Door deze vertragingen kwamen wij niet aan ‘Wittewierum’, misschien wel een van de mooiste locaties op de route toe. Ik heb beloofd dat enigszins te ondervangen met een aantal foto’s eerder genomen door donateur en amateur fotograaf Hein Folkers. lees verder »

In het kerkje van Wittewierum worden sinds enkele jaren Abt Emo lezingen gehouden. De 4e door de bekende jurist en politicus Piet Hein Donner is op zaterdag 7 juli in het kerkje van Wittewierum. Het onderwerp van zijn lezing is ‘Kerk en staat’. De lezing begint om 14:30 uur.
Aanmelden kan via http://erfgoedpartners.nl/aanmelden/?form=46 Telefonisch aanmelden kan ook: 050-3130052.
Na de lezing als u zich daarvoor aanmeldt, wordt een ‘middeleeuwse’ maaltijd geserveerd.

De Abt Emo lezing is een initiatief van de plaatselijke commissie van de kerk van Wittewierum, Erfgoedpartners en van schrijfster, beeldhouwster en historica Ynskje Penning. Zij schreef ondermeer de succesvolle roman ‘Emo’s labyrint’. Daarin beschrijft zij de reis van abt Emo, in de winter van 1211, naar Rome om zijn conflict met de bisschop van Munster voor te leggen aan de paus. Hij werd in het gelijk gesteld en keerde in juli 1212 terug naar Wittewierum. Vanaf de eerste lezing in 2012, die het 800-jarig jubileum markeerde, wordt iedere twee jaar een lezing georganiseerd.

Beelden van de excursie werden uitgezonden door Oogtv. Nogmaals te zien via https://youtu.be/0JrR-xCAmlI Ook de Noorderkrant besteedde aandacht aan ons, https://noorderkrant.nl/2018/05/28/vrienden-van-de-stad-bezoeken-ten-boer

Het programma van de excursie omvatte: Melkfabriek Garmerwolde, Dorpsweg 41a, NH. Kerk Garmerwolde, Thesinge Kloosterkerk, via de Thesingerweg door Sint Annen, het sluisje Westerwijtwerdermaar Lellens. de oprijlaan van het borgterrein. De boerderij Dingweer, Wittewierum, de dijk langs het Eemskanaal. bij Woltersum, het kerkje van Woltersum en de Kloosterkerk van Ten Boer.